Res billigare med dessa 7 grymma spartips!
Publicerat 2017-11-30 08:25Är suget efter att upptäcka världen större än din plånbok? Det finns sätt för dig att resa billigare - här har vi samlat 7 grymma spartips!
1. Undvik "typiska" resdagar
Har du möjlighet att vara flexibel när det kommer till datum är du på god väg till ett billigare resande. De allra flesta väljer i dag den klassiska weekendresan mellan torsdag-söndag, vilket vanligtvis innebär ett betydligt dyrare pris. Res i stället mellan dagar som lördag-tisdag eller fredag-måndag och spara pengar!
Överlag är den billigaste veckodagen att resa på tisdagar, medan lördagar brukar vara dyrast. Genom att också välja en kvällsavgång kan du spara ännu mer! Avgångar från 18 och fram till midnatt är avsevärt billigare än en eftermiddagsflygning.
Undvik även att resa i samband med skollov och högtider. En resa under till exempel höstlovet kan vara flera tusen kronor dyrare än en likvärdig resa någon annan gång på året. Ett tips är att resa i väg under lågsäsonger så som strax innan jul och slutet av januari månad.
2. Boka på rätt dag - och i rätt tid
Priset på en flygbiljett kan drastiskt ändra sig från ena dagen till den andra. En undersökning från jämförelsesajten Momondo visar att det är absolut billigast att boka flygbiljett i mitten av veckan, förslagsvis på en torsdag. Sämsta dagen att boka sin resa på är samtidigt måndagar, då många spenderat helgen med att söka biljetter och efterfrågan höjt priset. En flygbiljett (långflygning) är i genomsnitt 1 500 kronor dyrare på en måndag jämfört med en torsdag.
Genom att vara ute i god (rätt) tid när du bokar din resa kan du spara över 30 procent. Statistiken tyder på att det är billigast att boka sin flygbiljett omkring 60 dagar i förväg.
3. Kika på andra flygplatser
Välj bort Arlanda och Landvetter och titta i stället på avgångar från exempelvis Skavsta eller Kastrup. Möjligheten finns att du hittar en bättre avgång och samtidigt sparar hundralappar på biljetten.
Det finns också pengar att spara genom att välja att resa ut från till exempel Arlanda och hem till Skavsta med olika bolag.
4. Försäkring & skydd - ofta onödigt
Innan du genomför bokningen av din flygbiljett får du frågan om reseförsäkring och avbeställningsskydd. Och visst är det en självklarhet att vara försäkrad om något händer dig under din vistelse utomlands, eller om något oförutsett sker inför avfärd.
Men innan du klickar i något, ring upp ditt kort- samt hemförsäkringsbolag och hör efter vad som faktiskt gäller vid resor. Många ger i dag ersättning vid både förseningar, borttappat bagage och avbeställningsskydd. Försäkring är bra, överförsäkring är onödigt!
5. Destinationen är målet
Hur viktigt är det egentligen att sitta bredvid kompisen eller partnern på vägen till resmålet? Spara hundralappar och låt bolaget välja din plats på flygplanet - det då framförallt lågprisbolag tar ut en extra avgift för att välja sittplats.
Spendera i stället tiden med att läsa en guidebok eller att lära känna personen intill. Kanske har de tips om besöksmål och restauranger som bara måste upplevas!
6. Handbagage är kung
Har du möjlighet att resa med enbart handbagage är det en lättnad för plånboken. I dag är det vanligt att flygbolag tar ut en extra avgift för incheckning av större bagage, medan du får med dig upp till 10 kilo handbagage ombord utan kostnad.
Viktigt att komma ihåg är att kolla upp vilka regler som gäller för handbagage hos just det flygbolag du reser med. Du vill inte tvingas checka in väskan när du redan står i boardingkön för att din väska är för stor eller tung.
7. Checka in i förväg
Genom att checka in i god tid innan avresa riskerar du inte extra kostnader. Det finns i dag flygbolag som tar ut en extra avgift för att checka in på flygplatsen.
Läs igenom informationen noga om vad som gäller för ditt valda bolag och när incheckningen öppnar respektive stänger. Ett tips är att ladda ned flygbolagets app till din mobiltelefon och få notiser om din kommande resa.